Fondeig Just a Llançà, ara! PROU ABUSOS!

Campanya per denunciar la iniciativa de l'Ajuntament de Llançà de cobrar 300 euros al mes per fondejar a la platja.

Tuesday, July 25, 2006

Com crear problemes on no n'hi ha: història recent del fondeig a Llançà


Des de fa com a mínim 25 anys a les diverses platges de Llançà s'ha fondejat lliurament per part del que en podríem anomenar la gent que pertany a la nàutica popular, és a dir, estiuejants amb embarcacions petites però sense tants recursos com per estar-se en un port esportiu pagant milions per una concessió d'un amarrament a 30 anys al Club Nàutic. Tot i que el tema sempre s'havia portat espontàniament bé, sense problemes ni molèsties, les pressions de Capitania Marítima de Palamós varen fer, ara fa uns tres anys aproximadament, que l'Ajuntament de Llançà comencés a cobrar una taxa de 30 € al mes per regular el fondeig a la platja amb una limitació pel que fa al nombre de boies. Si hi eres a temps et donaven número, marcaves la teva boia i avall que fa baixada. Als qui hem fondejat anys i anys ens va semblar una mesura lògica i correcte ja que ocupàvem domini marítim.

Però curiosament va arribar un altre estiu i l'Ajuntament va prescindir novament de cobrar la taxa. L'Ajuntament de Llançà hauria optat per arribar a pagar les multes que se li imposaven per no regular el fondeig. L'Ajuntament ha administrat molt malament aquesta situació perquè ha estat incapaç de regular correctament i a uns preus lògics el fondeig, tenint en compte que hauria comptat amb el vist-i-plau i l'entesa dels veïns.


Però enguany de cop i volta, sense cap mena d'avís ni informació pública, l'Ajuntament ha permès que una empresa de part de la Capitania Marítima de Palamós vingui de la nit al dia i instal·li 200 boies a 400 € al mes. Aquestes boies s'han instal·lat a mar obert demostrant un gran desconeixement de la zona que provocarà que a la primera llevantada les quatre barques que s'han deixat prendre el pèl per 400€ al mes se'n vagin en orris. I aleshores la pregunta és: algú els pagarà una nova embarcació?.



A la imatge es pot veure en color verd la zona tradicinoal de fondeig a la platja del Port de Llançà - més o menys protegida - i els pics en vermell la zona on s'han col·locat les boies a mar obert sense protecció ni accés




En aquest imatge es pot veure el lloc tradicional al racó de la platja del Port i semiprotegit per uns roques que permet l'accés a peu donada la poca profunditat.



I finalment en aquesta imatge es pot veure el lloc actual a 400 € al mes sense accés i a mar obert.

El fet, però, és que tenir la barca en el moll flotant al port nàutic de Llançà costa 100 € al mes. Quatre mesos al port del Port de la Selva en les mateixes condicions costa 600 €, és a dir 150 € al mes, i fondejar a Colera en una boia 60 € tota la temporada. Fins i tot s'ha donat el cas d'un veí que volia fondejar la barca del 15 de juliol al 15 d'agost, és a dir un mes, i li volien cobrar 800 € ja que afectava una part de juliol i una d'agost.

Com a resultat l'ocupació aquest mes de juliol ha superat amb prou feines el 15% i per tant no cal dir que el negoci no ha sortit precisament rodó.

Fondeig Just a Llançà, ara!
fondeig.just@gmail.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home